Is schoon ook gezond?

Is schoon ook gezond?

Als de afgelopen maanden ons iets heeft geleerd, is het desinfecteren, desinfecteren en desinfecteren… Want we willen een hygiënische schone en virus- en bacterievrije omgeving, want stel dat je via kruisbesmetting ziek wordt? Ik ben zelf geen voorstander van het continu desinfecteren. Onnodig. Welke toegevoegde waarde heeft desinfecteren in een kantooromgeving of sanitaire omgeving wel? Het doodt bacteriën en virussen. Dat klopt als je het op een correcte wijze uitvoert en je eerst het oppervlakte schoonmaakt en daarna desinfecteert, dan is er nagenoeg geen bacterie te bekennen. Laat staan een virus.

Nu stel ik mij zo voor dat een geheel leeg oppervlak (leeg van bacteriën en virussen) een walhalla is voor nieuwe bacteriën. Ze hoeven niet te ‘vechten’ om een plekje, want er is geen bacterie te bekennen. Ze kunnen zonder al te veel weerstand het geheel gedesinfecteerde oppervlak gaan bevolken. Hier maak ik (nog even) geen verschil tussen, voor de mens, gezonde en ongezonde bacteriën. Dus hoe gezond is dit? Het besmetten van een oppervlak is dan snel voor elkaar door een besmette gebouwgebruiker, medewerker en/of bezoeker.

De claim dat een ruimte bacterievrij en virusvrij is, zou ik zelf niet zo gauw maken. De reden daarvoor is dat, helaas, het desinfecteren vaak op een incorrecte wijze wordt uitgevoerd. Je krijgt een schijnveiligheid aangeboden. Nadeel van het niet goed desinfecteren is dat een bacterie resistent kan worden voor het gebruikte desinfectans. Je kunt het vergelijken met een verzwakt virus, die je laat inspuiten om je lichaam een goede afweer te geven tegen het virus, omdat je lichaam antistoffen gaat aanmaken. Het is uiterst belangrijk om het desinfecteren op een correcte wijze uit te voeren. Als het niet goed is uitgevoerd, kan een gebouwgebruiker, medewerker en/of bezoeker ziek worden van de ‘resistente’ bacterie.

Als een ruimte alleen wordt schoongemaakt? Is een ruimte dan een gezonde omgeving? Ik denk dat het gezonder is dan de eerste twee voorbeelden, want een desinfectans is ook voor de mens niet gezond. Je maakt de ruimte schoon en de meeste bacteriën en virussen worden verwijderd, omdat ze gewoonweg niet zo goed tegen een sopje kunnen. Maar er blijven wel een paar bacteriën achter na de schoonmaak en die zich wel sneller kunnen verspreiden op het schone oppervlakte. Maar tussen de bacteriën zitten ook goede (voor de mens gezonde) bacteriën. Het is voor ons mensen belangrijk dat de schadelijke bacteriën worden verwijderd en de goede bacteriën worden gestimuleerd om de vrijgekomen plaatsen in te nemen. Dit kan je stimuleren door het reinigen met bijvoorbeeld een probiotsch of een pre-probiotisch reinigingsmiddel.

Voor alle voorbeelden geldt dat als een besmette bezoeker, medewerker en/of gebouwgebruiker een besmetting achterlaat, nadat er is gereinigd of gedesinfecteerd het oppervlak weer een bron van besmetting is.

Is een hygiënisch gereinigde ruimte ook voor de gebouwgebruiker, medewerker en/of bezoeker een gezonde ruimte? Het antwoord op deze vraag volstaat niet alleen met een goede schoonmaak. Voor een gezonde ruimte is het ook van belang dat daglicht binnen kan komen. En ook de toevoer van ‘frisse’ en schone lucht werkt mee aan een gezonde omgeving. De mens heeft meer nodig, denk ook aan beplanting, die zorgt voor een natuurlijke zuurstofafgifte en de opname van de door de mens uitgeblazen stikstof.

Een gezonde ruimte is afhankelijk van meer dan alleen schoonmaken en/of desinfecteren. Wij mensen hebben baat bij een omgeving die zo natuurlijk mogelijk is, inclusief goede bacteriën.

P.S. De stelling dat een schone omgeving per definitie een gezonde omgeving is, kan ik dus bij zekerheid stellen dat dit niet het geval is

Ontvang nu ook onmisbare informatie als schoonmaakprofessional!
Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!