Uit het toiletonderzoek van 2018 bleek dat slechts 41 procent van de sanitaire ruimtes schoon is.
Uit het toiletonderzoek van 2018 bleek dat slechts 41 procent van de sanitaire ruimtes schoon is. Wel is er een stijging in hygiëne te zien. In 2013 was 29 procent goed, in 2014 36 procent, in 2015 38 procent, in 2016 27 procent en in 2017 was 39 procent goed. Toch niet gek dat veel mensen het toilet als onhygiënisch en, zeker in corona-tijd, als onveilig zien.
Hoe zorg je dan voor een hygiënisch schone sanitaire ruimte?
Het schoonmaken van het toilet is voor de meeste mensen, ook schoonmakers, geen favoriete taak. Toch moet het gebeuren, maar niet iedereen doet dat op dezelfde manier. Hoe moet het dan precies en waar moet je op letten? Hieronder 12 tips en misvattingen op één rij:
- De toiletbril bevat de meeste bacteriën: dit is al jaren een wijdverbreid misverstand. Onderzocht is dat in de praktijk juist bij de deurklink, de kraan en het lichtknopje de bacteriën welig tieren.
- Sommige bruine plekken zijn niet weg te krijgen: hardnekkige bruine randen wijzen meestal op kalkaanslag. Gebruik een ontkalker en chloor om dit op te lossen.
- De toiletborstel maakt niet alles schoon: dit kan goed kloppen, de toiletborstel dient voornamelijk om acute remsporen weg te borstelen. Een toilet grondig schoonmaken doe je met een goed sponsje, doekjes en eventueel een wat stevigere borstel.
- Onze toiletborstels zijn snel aan vervanging toe: als een wc-borstel er vies uit begint te zien, zijn we geneigd deze direct te vervangen. Schoonmaken van de borstel is niet alleen goedkoper maar ook duurzamer.
- Hoe lekkerder de geur, hoe schoner je toilet: hoewel we diep van binnen weten dat dit onzin is, voelt het toch zo. Een frisse heerlijke geur geeft een goed en opgeruimd gevoel. Er is ook niets mis mee om een allesreiniger te gebruiken met een frisse geur.
- Milieuvriendelijk schoonmaken is onmogelijk: dit is wel degelijk mogelijk. Zoek naar producten met een Ecolabel. De Europese Detergentenverordening schrijft voor dat de zogenaamde oppervlakteactieve stof biologisch afbreekbaar moet zijn.
- Reinigingsmiddelen worden getest op dieren: gelukkig is dit grote onzin. Wel gebeurt dit bij voeding, medicijnen en bepaalde cosmetica. Voor reinigingsmiddelen gebruiken fabrikanten een wettelijk voorgeschreven rekenmethode waarmee de gevaren van een product beheerst worden.
- Chloor is echt niet (altijd) nodig!
- Vouw je schoonmaakdoek in vlakken.
- Let op de contactoppervlakken.
- Week je toiletborstel.
- Houd de juiste volgorde aan
Ontvang nu ook onmisbare informatie als schoonmaakprofessional!
Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
